Silje og Espen bygger drømmeboligen på Sandsbråten

Silje og Espen Rise Karikoski vil heller bo nærmere det de liker å gjøre etter jobb enn å bo nærmest mulig jobben. Dermed falt valget på Sandsbråten Panorama i Sigdal, og nå ligger drømmehuset deres på tegnebrettet hos arkitektene.

– Vi gleder oss til å flytte til Sigdal! Den foreløpige planen er å være inne på nyåret i 2021, smiler Silje (31) og legger til at hun ser fram til alle valgene som skal tas når man skal bygge seg hus.

– Det er spennende å planlegge en hel enebolig, sier Espen (30) ivrig når han kikker opp fra tegningene på millimeterpapiret. Den siste tida har de tegna mye. Med utgangspunkt i «Lade» fra Blink Hus skal de skape sitt drømmehjem, og nå er skissene deres sendt over til Blink Hus sitt arkitektkontor for å se om ønskene kan oppfylles.

Akkurat her skal familien bygge og bo.

Silje kommer fra Eidalsroa i Sigdal og Espen er fra Sunndal på Nordmøre. Begge jobber i Drammen; Silje i Nav og Espen i Statens vegvesen. De har bodd i kollektiv, på hybel og i hver sin leilighet i Drammen før de møttes og kjøpte tomannsbolig på Harakollen i Hokksund sammen. Her har de bodd i litt over to år.

– Vi trodde vi skulle få så mye plass, men det føles ikke helt slik. Vi trives godt i huset, men vi har lyst på bedre plass rundt oss og nærhet til mer natur, forteller den samstemte duoen.

Lille Olav (7 mnd.) pludrer mens han krabber rundt på gulvet, og han er mest opptatt av å gnage på ei leike mens boligpraten pågår. Det klør i gommene på den lille tassen som er uvitende om at mamma og pappa snart skal ta han med til Sigdal og la han vokse opp på bygda.

– Det er kult at noen har tatt sjansen på og initiativ til å utvikle et boligområde i Sigdal, sier Silje, og Espen nikker. For paret var Sandsbråten Panorama en liten «gavepakke».

– Jeg har hele tiden sagt at jeg vil bo ved fjorden, og det får vi nå, sier Silje.

Silje viser Olav fjellet.

Videre forteller de at fin natur i umiddelbar nærhet, trygge omgivelser å vokse opp i, romslig tomt og ønsket om å bygge selv, falt på plass med dette prosjektet.

– Etter flere år i byen så kjenner man at man trenger armslag og ikke minst å få ro i sjela når man kikker ut vinduet, poengterer Silje. Espen, som er vant med landlige omgivelser på Nordmøre, er også klar for å bli sigdøling.

For Silje og Espen, og antagelig for lille Olav, er det viktig å utnytte tomta godt. De vil plassere huset best mulig med tanke på både sol og utsikt, samtidig som de ønsker å ha gode utearealer. De kan se for seg å dyrke jordbær og ha epletrær i hagen. Begge er opptatt av å ha god plass til besøk – både inne og ute.

– Vi ser fram til å ha tid og plass til å kose oss hjemme.

Her står familien på tomta. De har utsikt både oppover og nedover bygda, som her mot Sandsbråtenstranda og Kråkefjorden.

Huset skal bli fint, moderne, praktisk og godt å bo i. I tillegg ønsker de seg hobbyrom med snekkerbenk, kontor og god plass til oppbevaring. Paret ser for seg at det blir litt jobbing hjemmefra på dem begge med tida. De håper at flere vil gjøre som dem: Se til Sigdal når de skal velge å bygge og bo.

– Det ene trenger ikke utelukke det andre. Vi ser ikke på det som negativt å pendle til jobb når vi får det så fint og godt på fritida. Dersom man bor i for eksempel Oslo, så må man uansett regne med reisetid til jobb, og man bruker ikke nødvendigvis kort tid hvis man skal fra en kant av byen til en annen i rushtrafikken. I Sigdal kommer man seg til både Drammen, Kongsberg og Hønefoss på en time uten å stå i kø, så mulighetene er mange, forteller Espen.

Silje nikker. – Mange lar arbeidsmarkedet begrense hvor man skal bo, og mange tenker at kort vei til jobb er det viktigste. På sikt vil det i mange yrker sannsynligvis bli veldig fleksibelt når det gjelder hvor man utfører jobben. Det åpner opp for at man kan gjøre jobben for eksempel hjemmefra, på hytta, eller på toget. Med alle digitale løsninger er det også enklere å samarbeide uten og sitte i samme rom, og da blir reisevei til jobb et litt tynt argument for å bo i byen.

Den lille familien ser fram til mye mer tid til det de liker å gjøre utenom jobb, som å gå turer i uberørt natur i Trillemarka, bruke fjorden og fjellet og ikke minst være nærmere familie – og barnevakt.

Nå venter de spent på gangen videre og gleder seg mye til tida de skal bruke på huset sitt. Tålmodige Olav begynner å bli trøtt, og det er på tide å la han få mamma og pappas fulle oppmerksomhet igjen. Han ser fort på tegningene mamma og pappa har liggende på bordet, men han kan ikke ane hvor dette bærer hen; et helt nytt hjem i Sigdal sammen med foreldrene sine.