Styler Sandsbråten
Hun bor bare noen hundre meter unna de nye boligene som settes opp, og hun er over seg av begeistring for å ha fått tilbudet om å style en av de kjedede eneboligene som er for salg nå. – Jeg er veldig glad og takknemlig for å ha fått dette oppdraget, smiler Elisabeth Braathen Skare i Sans Design.
Hun er enda en lokal aktør som er i sving på Panoramaen! Elisabeth tar på seg å tegne boliger, næringsbygg, hytter og tilbygg. I tillegg jobber hun som interiørdesigner og tar blant annet på seg oppdrag som å planlegge og kjøpe inn innredning til boliger og hytter, spesialtegne fast innredning som kjøkken, og nå også dette stylingoppdraget her på Panoramaen.
Elisabeth låser opp døra til den kjedede eneboligen hun har fått lov til å innrede, og ønsker velkommen inn.
Kreftsjuk optimist
Hun har vokst opp på Sole i Nedre Eggedal. Hun har mann og tre barn og bor i dag på Sandsbråten. For halvannet år siden ble Elisabeth rammet av brystkreft. Hun valgte å ha trua da hun hørte at 89,9% av brystkreftrammede blir helt friske. «Du har størst overlevelsessjanse hvis du er positiv, men realist», fikk hun høre, og så valgte hun å leve etter det. Mens og etter hun fikk behandling gikk hun på kurs for å lære seg å tegne tekniske tegninger i ArchiCad. Det er et profesjonelt verktøy som de aller fleste arkitekter bruker.
Startet firma
Hun tålte cellegiften relativt bra, fikk den siste kuren i februar i fjor, ble friskmeldt, var ferdig med tegnekursene i mai, og Sans Design så dagens lys på sensommeren.
– Jeg har egentlig drømt om å jobbe med dette igjen veldig lenge, men så var det da jeg ble kreftsjuk at jeg for alvor tok tak i det og fant ut at livet er for kort til ikke å jobbe med nettopp det man drømmer om, sier hun entusiastisk.
– Det er veldig hyggelig at prosjekteierne ville bruke meg. Da jeg ble kontakta av Sandsbråten Panorama så jeg på det som en tillitserklæring. For da hadde jeg enda ikke så mye å vise til. I tida framover skal jeg i gang med andre prosjekter her på boligfeltet, og jeg gleder meg til det som kommer, smiler hun.
Stylet enebolig for salg
I den kjedede eneboligen er det lyse vegger og store vinduer, og Elisabeth har «spritet» den opp med noen lekre møbler i sterke farger som mørk blå, grønn og varmgul og i materialer som fløyel, smijern og tre. Det er ikke overfylt her, men likevel føler man på en lun og innbydende stemning. Det er ikke vanskelig å se at hun har en stor interesse for interiør.
– Denne boligen er styla for salg, så her måtte jeg være forsiktig med å bruke én spesiell stil. Fokuset var å vise mulighetene leiligheten gir, slik at den som vil flytte hit, enkelt kan se for seg hvordan boligen kan bli «sin».
Hun kunne ikke gå berserk i møbelforretninger og hadde et budsjett å forholde seg til. Målet med stylingen er at på visningen skal folk kunne føle seg litt hjemme, samtidig som de ser rom for å skape sitt eget. Derfor er det ikke enormt mye ting og møbler her, men nok til å gi et lite inntrykk av et hjem.
– Dette er noe helt annet enn å style og innrede etter én kundes ønsker og smak i hans/hennes hjem. Her skal vi favne så mange som mulig. Elisabeth smiler og slår ut med armene.
Fortid med innredning, møbler og tegner
Hun har jobbet i denne bransjen tidligere og likte det veldig godt.
– Det var på slutten av 90-tallet og begynnelse av 2000-tallet, og den gang hadde jeg ansvaret for en hel møbelavdeling i et tømrerfirma. Jeg begynte som kontordame, firmaet vokste fort, og bølgen med de store, dyre hyttene kom, og disse skulle også møbleres. Da endte jeg med å spesialtegne møbler som kjøkkenløsninger, bad og garderobe og å skreddersy møbler i sju år. Jeg stortrivdes i den jobben, og det er dette jeg har savna veldig å jobbe med.
Det første oppdraget for Sans Design var å tegne det nye industribygget til Sole Solutions ved Solevannet. Etter dette har det blitt flere oppdrag for den ferske bedriften, som endringer på flere eneboliger og tegninger for brannvern og rømningsveier i et offentlig bygg.
Sans Design har også knytta til seg et møbelverksted i Oslo som produserer alt hun tegner, som kjøkken, bad og garderobe. Og det til en pris som ikke er høyere enn standardprodukter.
– Jeg synes det er ekstra gøy med alt som ikke er standard. Å planlegge et kjøkken med løsninger og utforminger som ingen andre har, er veldig moro. Men jeg har også et godt samarbeid med Sigdal kjøkken og andre hvis kundene ønsker å bruke andre leverandører.
Hun drar på befaring for å se på solforhold, utsikt og andre viktige parametere før hun måler opp og trekker de første linjene i tegneprogrammet for en tilpassa innredning, et hus eller et tilbygg. Hun tar også på seg interiørarkitektoppdrag med å velge fargepalett, fliser og annet som skal harmonere i et hus slik at hjemmet får en helhetlig stil, og hun tar på seg oppdrag i hele «gamle» Buskerud.
Målet er at kunden skal føle at alt hjemme «flyter bra»
– Jeg føler et stort ansvar når jeg skal være med på å forandre eller forme et hjem. Hjemmet vårt betyr veldig mye for oss; vi skal kunne kose oss, hente energi, det har jeg stor respekt for. Kundene skal tenke at hjemmet er det beste stedet de vet om, og de skal virkelig kunne slappe av. Målet er at kundene skal føle at alt hjemme «flyter bra», at alle løsninger skal dekke deres behov og at de skal trives. Oppdragene jeg får gjøres i tett samarbeid med kundene. Det er de som skal leve og trives i det jeg innreder, så jeg «prakker» ikke på noen min smak, men finner ut hva kunden trenger og liker før jeg legger fram forslag til stil og farger.
Elisabeth slår seg ned ved det store, runde spisebordet, som hun har valgt ut, foran de høye vinduene. Andersnatten og naturen rundt kommer tett på og rett inn i stua. Bordet innbyr til sammenkomster, og det blå Sigdal-kjøkkenet speiler fargene fra fjellet og fjorden. Det er ekstra høyt til taket, noe som gir den åpne stue-/kjøkkenløsningen en god romfølelse. Her kan man virkelig puste ut og slappe av.
– I denne jobben må man holde seg oppdatert. Da er det godt at jeg liker å lære nye ting. Derfor passer dette perfekt for meg.
For initiativtakerne til Sandsbråten Panorama er det svært viktig å bruke lokale aktører, og boligbyggeren Blink Hus Sigdal, med Gunbjørn Vidvei i spissen, er godt fornøyd med Elisabeths innsats:
– Vi er så fornøyde med samarbeidet med Elisabeth. Hun har stålkontroll og følger med på alt av trender. Hun holder oss godt oppdaterte, og i neste prosjekt er hun med på å velge ut alt fra fliser, farger til innredning. Vi er godt i gang og gleder oss til sluttresultatet. Og det er et stort pluss at Sans Design hører til i nærheten da det nettopp er lokale firmaer vi prosjekteierne brenner for å samarbeide med.
Fra foreldreavdelingen i andreetasje viser Elisabeth at om det tas bilde fra den store dobbeltsenga med varmgult sengeteppe, ser man turtoppen Olhovd. Det blir en litt vanskelig kameravinkel uten å ødelegge den nyoppredde senga, men det er ikke tvil om at her er det flere fine landemerker som rammes inn i husets øyne.
Nok et oppdrag
Elisabeth gleder seg mye til fortsettelsen. Hun har nemlig fått et oppdrag til med å innrede et helt hus på Sandsbråten Panorama. Her skal det fullmøbleres, og hun skal få velge både farger, fliser, mye av innredningen og møbler. Hun har en spesiell interesse for fliser.
– Det er jo helt fantastisk! Det er superbra! Hele ansiktet til Elisabeth sprekker opp i et stort smil.
– Det er moro og nær, det er nytt, og det er veldig flinke folk her på området som det er stas å jobbe med. Alle i alle ledd er så hyggelige, blide, koselige og positive! Det er aldri noe som er noe problem. – Hvor finner dere alle disse flinke folka? spør hun åpent til Gunbjørn. Og så ler hun hjertelig og legger til at arbeidsstokken her tydeligvis er godt oppdratt.
Trygge Sigdal
På spørsmål om hva hun tenkte da hun hørte om Sandsbråten Panorama-prosjektet, svarer hun at hun umiddelbart tenkte at endelig kommer det nye hus i Sigdal!
– Sandsbråten må jo være det flotteste stedet å legge et felt i hele Sigdal. Det er et skikkelig løft for bygda. Her er det så mange muligheter – kanskje spesielt for unge som får lyst til å flytte hjem igjen, eller for de godt voksne som kanskje ikke vil bo oppå sine arvtagere i sidebygningen på gården. Tenk å bo så fint, for så fin pris og i et nytt hus. Elisabeth drømmer seg nesten bort, speider utover den eventyrlige naturen og tar inn utsikten.
Om Sigdal vil hun også trekke fram at det er så godt med luft rundt seg, rom og plass. Og i tillegg er det en ro her; det å se naturen og ha den så tett innpå, mener Elisabeth gjør godt for de fleste.
– Og så bor det så mange koselig folk her! Det er fortsatt et såpass gjennomsiktig samfunn her så man kan ha en viss oversikt over hvordan ungdommene våre har det. Det er trygt at folk kjenner folk, konkluderer hun.
Hun låser oss ut av boligen og er klar for å ta fatt på neste Panorama-prosjekt.
Trykk på et bilde under for å bla i galleriet.